Fémmegmunkálás

Vállalkozásunk tavaly befejezett új műhelyünkben szerény mértékű szabad kapacitással fémipari munkákat is vállal.

Elsősorban egyedi vagy kis szériás, a műhelyünk technikai és humán képességeit meg nem haladó fémipari gyártást, géprészek, fémszerkezetek gyártását.

Legnagyobb tapasztalatunk forgó gépalkatrészek, őrlő-zúzó daráló rotorok gyártásában van, melyek lehetnek akár nagy méretűek is.

Kapacitástól függően acélszerkezetek gyártását, hegesztést, egyszerűbb forgácsolást, fémtisztítást is vállalunk. Keressen meg minket, mondja el, hogy mire van szüksége!

Eszközeink:

1. Hagyományos esztergapadok:

EAN-340×1000 kiseszterga

1M63 670×2800 eszterga

SNA 710/3000 eszterga

A gépek 710mm maximális átmérőig, 3000 mm maximális hosszig használhatók, 2 tonna a maximális munkadarab tömeg. Elsősorban kis szériás nagy méretű alkatrészek forgácsolásához alkalmasak a gépeink.

Rotor esztergálása a gyártás során

2. Marógépek

Knuth fúró-maró gép, Gorkij 6P82 marógép.

Kisebb marások elvégzésere használhatók. Körasztalon pontos osztások, menetelések, fúrások végezhetők.

Marógép a rotorgyártáshoz, fémmegmunkáláshoz

3. Hegesztő gépek

AOTAI gyártmányú vízhűtéses, impulzus üzemre is alkalmas nagy áramú (350 A és 560A) MIG (fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés „CO”) hegesztő gépeink vannak elszívóval. Vastag anyagok hegesztésére is alkalmasak, többsoros, nagy varrat tisztaságú varratok készíthetők minimális fröcsköléssel. A rendelkezésre álló daruval a hegesztett szerkezet átfordítható, forgató eszközeinkkel precíz körvarratokat tudunk csinálni. A gépek mellett kiváló hegesztő kollégáink állnak.

4. Kiegyensúlyozó gépek 2 gramm forgórész tömegtől 1.5-2 tonnáig, összesen 7 db.

Minden mérethez megfelelő, kardán– és szíjhajtású kivitelű kiegyensúlyozó gépünk van. Ez a terület az erősségünk, évi sok ezer különféle forgó gépalkatrész kiegyensúlyozását végezzük. Ezek részben külsős cégek által gyártott új forgórészek, részben megjavított, felújított darabok, de van jócskán saját gyártású rotor is. A kiegyensúlyozást leginkább nagy fordulatszámon működő, nem túl pontos gyártási technológiával (hajlítás, hegesztés, öntés stb.) készült forgó géprészek igénylik. Kiegyensúlyozás után kisebb lesz a gép rezgése, kulturált lesz a járása, nő az élettartama. Sok esetben csak kiegyensúlyozás után válik egy forgó alkatrész használhatóvá. A kiegyensúlyozás szükségességét és pontosságát a tervező szokta előírni. Leggyakrabban az ISO 1940/1 szabvány alapján történik egy osztályba sorolás, melyet G (ritkábban Q) jellel és az osztályt számmal megadva. Nem mindenki hisz a kiegyensúlyozásban, van aki úri huncutságnak tartja.

Hegesztési munkákat is vállalunk

5. Szemcseszórás

Újonnan beszerzett szemcseszóró kabinban rozsdás, revés fémalkatrészek tisztítását tudjuk elvégezni. Igényes vasipari munkához elengedhetetlen az alkatrészek megfelelő tisztasága. Ez a hegesztés minőségét is javítja és a későbbi festés tartóssága, tapadása is jobb. Általában korund szemcsét használunk, de más abrazív anyag (homok, üveggyöngy stb.) is használható és nem csak fémeket lehet az eszközzel tisztítani. A kabin működéséhez 11kW-os csavarkompresszor szolgáltatja a sűrített levegőt.

szemcseszoro_rotorgyartashoz
Homokszóró gépünk fémmegmunkáláshoz

6. Bomar 250×320 G szalagfűrész.

A gép szerkezeti acélok és más fémek hatékony darabolására használható. 250 mm átmérőjű kör szelvényű anyag vagy 250×320 mm-es keresztmetszetbe beleférő más profilú (pl. U, I, L profilú stb.) anyagok méretre vágására használható 2 vágási sebességgel.

7. Golyósprés

Csapágyak szakszerű szereléséhez, szoros illesztésű alkatrészek össze-vagy szétnyomására használható 2-3 tonnás nyomóerőig.

8. Hőkezelő kemence

Zsugorkötésű alkatrészek melegítésére, barnításra, lágyításra, ritkán edzésre használjuk. Nem a hőkezelés a fő profilunk, de összetett feladatoknál sokszor jól jön egy kemence.

9. Lemez hajlító gép

Maximum 1 méter hosszú, 1.5 mm vastag lemez hajlítására képes. Mivel szegmensekből áll a hajlító betét, kisebb dobozok hajtására is alkalmas. Egyedi gyártásban pl. gépek burkolataihoz szoktuk használni.

10. Emelő eszközök

Csarnokunkban 5 tonnás új híddaru működik, ezen kívül targonca (1.5 tonnás), láncos emelő, kézikocsik stb.

11. Szalag csiszoló, kézi szerszámgépek, kisebb oszlopos fúrógép stb.

Szakember gárdánk

A cég jelenleg 8 főállású alkalmazottat foglalkoztat. Többek között:

-1 fő pályáról némileg lesodródott villamosmérnök

-1 fő gépésztechnikus, kiegyensúlyozó specialista

-2 fő hegesztő

-1 fő adminisztrátor

-3 fő nyugdíjas (gépészmérnök, bádogos, lakatos)