Kiegyensúlyozás

Dinamikus és statikus kiegyensúlyozás szolgáltatás: 2 grammtól, 2 tonnáig!

1993 óta foglalkozunk kiegyensúlyozással, de az ügyfeleink és az Ön igényeihez igazodva folyamatosan bővítjük szolgáltatásainkat. Erősségünk a kiegyensúlyozó padon (dinamikus kiegyensúlyozó gépen) végzett kiegyensúlyozás.

Kis méretû kiegyensúlyozó gépeinken egészen apró (akár néhány grammos) forgó alkatrészek kiegyensúlyozatlanságát meg tudjuk mérni.
Ezeken a gépeken pl. turbófeltöltő tengelyeket, fogaskerekeket, miniatűr ventillátorokat, szerszámokat szoktunk mérni, kiegyensúlyozni.

Számítógépes kiegyensúlyozó gépeinken kis- és közepes méretű forgó alkatrészek nagyon nagy pontosságú dinamikus kiegyensúlyozását tudjuk elvégezni.
Jelenlegi korlátaink: maximum 2.5 méter forgórész átmérő, 7 méter hossz és 2000 kg tömeg.

Nagy gépünkön jellemzően 200 kg feletti forgórészek kiegyensúlyozását végezzük. A gép felső súlyhatára 2 tonna, melynek növelését tervezzük.
Általában nagyméretű ventillátorok, lendkerekek, szárzúzók, csigák, darálók kiegyensúlyozására használjuk.

Forgácsoló műhelyünkben szükség esetén tengelyt készítünk, kiegyensúlyozó súlyt gyártunk, a súlytöbbletet lemarjuk, kifúrjuk. A súlyt hegeszteni, ragasztani, szegecselni, csavarozni stb. is tudjuk.

Szolgáltatásunkat hozzáértéssel, garanciával végezzük. Az elvégzett kiegyensúlyozásról jegyzőkönyvet tudunk készíteni, gépünket kalibráljuk. A kiegyensúlyozást az ISO 1940-es szabvány alapján végezzük.

Ezen a felújított Schenck gépen a saját fejlesztésű P-211 műszer szolgál. Nagyon sokféle forgó alkatrész kiegyensúlyozására alkalmas 2-200 kg tartományban.

Gyorsan beállítható, ügyes, pontos gép. Hatékony, precíz kiegyensúlyozásra alkalmas.

Cégünk a kiegyensúlyozás területén országosan elismert, ebben a témában sokféle feladatot oldottunk már meg. Különlegességünk, hogy gépeink szíjhajtásúak, emiatt a kiegyensúlyozást nem terheli a kardán csatlakoztatásából adódó mérési hiba. Kiegyensúlyozásra 5, különböző méretű dinamikus kiegyensúlyozó gépet használunk, így 2 grammtól 2 tonnáig mindent nagy pontossággal ki tudunk egyensúlyozni.

Kiegyensúlyozunk pl.

  • ventilátor lapátokat, turbinákat,
  • szivattyú járókerekeket,
  • főtengelyeket,
  • szerszámgép főorsókat, nagy fordulatszámú szerszámokat,
  • villanymotor forgórészeket,
  • daráló, szárzúzó és más mezőgazdasági gép forgórészeket, verődobokat,
  • speciális nagy fordulatszámú gépek alkatrészeit stb.

Áraink kedvezőek, forduljon hozzánk bizalommal!

Nagy mennyiségben végezzük kisebb-nagyobb szériák valamint egyedi forgórészek dinamikus kiegyensúlyozását. Évi több ezer forgó alkatrész (ami több száz típust jelent) kiegyensúlyozása után már egyre több tengelyünk, szerszámunk, tapasztalatunk van. Pici alkatrészek kiegyensúlyozásához kisebb gépeink is vannak, melyeken akár néhány grammos alkatrész is nagy pontossággal kiegyensúlyozható. Közepes darabokhoz is pontos, gyorsan beállítható, rugalmas gépünk van.  A nagyobb munkadarabokhoz használt gépünk nagy elforduló átmérővel (2500mm) nagy terhelhetőséggel (2 tonna) és nagy hosszal rendelkezik. Ennek a gépnek a különlegessége, hogy „hordozható”, vagyis szükség esetén a megrendelő telephelyére tudjuk szállítani és ott felállítva is tudunk rajta kiegyensúlyozni. Ez különösen hasznos nehezen szállítható munkadaraboknál, vagy ha több darabot kell kiegyensúlyozni.

HELYSZÍNI KIEGYENSÚLYOZÁS SZOLGÁLTATÁSUNK:
Néhány gép kiegyensúlyozása helyszínen is elvégezhető, ha súlyok felhelyezésére vagy eltávolítására lehetőség van. A helyszíni kiegyensúlyozással elkerülhető a gép szétszerelése. Rendelkezünk VMI gyártmányú EasyBalancer műszerrel, ami rezgésdiagnosztikára is képes, ez felderít más gépészeti problémákat is (csapágyhiba, egytengelyűség hiba, lazaság, stb.)

Helyszínen kiegyensúlyozó műszerrel, vagy műhelyben kiegyensúlyozó géppel érdemes kiegyensúlyozni?

Forgó gépalkatrészek gyártásánál a kiegyensúlyozás az utolsó elvégzett művelet, amit mindenképpen kiegyensúlyozó gépen kell elvégezni.

A kiegyensúlyozó gépen történő kiegyensúlyozás előnye, hogy a kiegyensúlyozatlanság minden egyéb gépészeti problémától függetlenül végezhető el,
nincsenek zavaró tényezők, egyéb rezgéskeltő forgó gépelemek,
pontosan lehet kalibrálni,
jól hozzá lehet férni a munkadarabhoz,
a tömeg hozzáadására vagy elvételére precíz és hatékony módszer választható,
A helyszíni kiegyensúlyozásnál sokkal olcsóbb, mert ez nem mérnöki tevékenység,
szériánál különösen gazdaságos

A helyszínen, kiegyensúlyozó műszerrel történő kiegyensúlyozás alkalmazása az alábbi esetekben célszerű:
Üzemelő berendezésnél, ha a hozzáférés biztosítható,
Több darabból összeépített gépegységnél, főleg ha kerül olyan alkatrész is, amit nem lehetett valamilyen oknál fogva kiegyensúlyozni, vagy nagyok az illesztési hézagok,
Ha a forgórész be van építve és kiszerelése, szállítása nagyon költséges,

Nem lehet helyszínen egyensúlyozni az alábbi esetekben:
Élelmiszeripari berendezéseknél technikai- és higiéniai okok miatt,
Túl sok elemből felépülő, bonyolult gépnél,
Erősen burkolt gépnél a rossz hozzáférés miatt,
Olyan gépnél, melynek más gépészeti hibájuk is van (pl. lazaság, csapágyhiba, egytengelyűség beállítási hiba stb.)

Cégünk előnye, hogy mindkét kiegyensúlyozási módszert el tudjuk végezni.
Kiegyensúlyozó gépen és helyszínen is tudunk kiegyensúlyozni, így a jobb megoldást tudjuk választani.
Kiegyensúlyozó gépeink pontosak, a szíjhajtás miatt pedig még egy hibaforrást (a kardán által bevitt hibát) kiküszöbölünk.
Hozzáértéssel, hatékonyan dolgozunk.